SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

Porten al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg la sentència del Constitucional sobre l'Estatut

pesolbullit | 16 Gener, 2011 00:36

 

www.9diari.cat

 

L'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, membres l'associació democristiana El Matí, presentaran la demanda aquest divendres.

El procediment seguit per resoldre el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut 'no s'ha fet respectant el principi d'imparcialitat judicial' que reconeixen els articles 24 CE i 6.1 CEDH. Aquesta és la base jurídica del recurs que l'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, membres de l'associació El Matí (corrent crític d'UDC), presentaran aquest divendres contra l'Estat espanyol davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. La demanda raona que el Tribunal Constitucional 'està polititzat i té magistrats parcials' i va causar un 'retard injustificat' en dictar la sentència. Els demandants, assessorats pels lletrats Antoni Abat i Bertrand Mathieu, confien que s'admeti a tràmit. 

 

En la demanda, Cortada i Torra demanen al Tribunal Europeu de Drets Humans que declari que la sentència del Tribunal Constitucional es va dictar amb 'infracció del dret a un tribunal imparcial' reconegut per l'article 6 del Conveni Europea de Drets Humans (CEDH) de 1954. A més, es busca que el Tribunal Europeu de Drets Humans estimi que la impossibilitat dels demandants de recórrer la decisió dictada pel Tribunal Constitucional 'viola el dret a un recurs efectiu reconegut en l'article 13 de la Convenció'. En tercer lloc, es demana que s'ordeni a l'Estat espanyol que adopti les mesures que siguin necessàries per 'deixar sense efecte' la sentència que va dictar el Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut de Catalunya. 

I és que 'hem tingut uns magistrats que han estat recusats per criteris polítics i parcials i una sèrie d'irregularitats importants en tota la tramitació del recurs que han impedit que hi hagués un tribunal imparcial', ha raonat aquest dijous l'advocat Jordi Cortada. Un altre dels arguments és que 's'ha violat el dret de la decisió en un termini raonable', ja que el TC va emetre la sentència gairebé 4 anys després que l'Estatut entrés en vigor. 
 
De la seva banda l'editor i jurista Quim Torra ha argumentat que "El que no serveix de res és quedar-se amb els braços creuats. Dimarts que ve la sentència esdevé ferma. Si hi ha una mínima possibilitat que el recurs prosperi, no val la pena? Nosaltres hem pensat que sí, que valia la pena, i per això l'hem presentat. 

Els demandants, que formen part de l'associació El Matí (corrent crític d'Unió), han volgut subratllar que es tracta d'un recurs 'estrictament jurídic, sense vinculacions polítiques', ha destacat Torra. Això sí, si el Tribunal d'Estrasburg l'admet a tràmit, s'estaria davant d'una 'petita victòria política', hi ha afegit. El director tècnic de la demanda, Antoni Abat, ha explicat que s'espera que en els propers mesos es coneixerà si l'alt tribunal tramita el recurs. 

'Totes les sentències que pengen de la resolució de l'Estatut, com la de la llengua del TS, esdevindrien nul·les'

'Si s'accepten les peticions, la sentència de l'Estatut es declararia nul·la de ple dret i també les conseqüències derivades de la sentència', ha dit Abat. 'Totes les sentències que pengen de la resolució de l'Estatut, com la sentència sobre la llengua del Tribunal Suprem, esdevindrien també nul·les de ple dret també', ha considerat Cortada. 

L'equip d'advocats que ha treballat en el recurs ha estat dirigit per Antoni Abat, professor de dret constitucional comparat i teoria legal a la State University of New York, a Buffalo (EUA), i ha comptat amb l'assessorament de Bertrand Mathieu, professor titular de dret públic a la Universitat de la Sorbona (París) i president de l'Associació Francesa de Dret Constitucional i Director del Centre de Recerca de Dret Constitucional de França.
 

Fotografia: L'editor Quim Torra (esquerra) i l'advocat Jordi Cortada (que presentaran la demanda) amb el professor de Dret a la State University of New York, Antoni Abat (dreta), director tècnic de la demanda.

ACN

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb