SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

Miquel Payeras: volem veure TV3

pesolbullit | 25 Juny, 2009 00:41

ttp://dbalears.cat

No té la menor importància que l'audiència de TV3 a Balears sigui mínima. Tampoc no en té, d'importància, que emeti en català. Ni tan sols és rellevant allò que han volgut fer els directius de TV3, que no són pèrfids liquidadors de la recepció a Balears, el quals, val a dir-ho, no entenen res de la polèmica que s'ha generat aquí. O sí, l'entenen en el fons, però no entenen que se'n focalitzi sobre ells la responsabilitat. Cap dels tres elements -audiència, idioma i TV3- és significatiu en l'origen de la pèrdua a Balears de la recepció del canal, diguem-ne normal, de TV3. Per a la cerimònia de la confusió queda la reunió haguda a Barcelona despús-ahir, en la qual es decidí que les Balears rebrien dos canals menors de Televisió de Catalunya, la qual cosa ja estava prevista i decidida. Quan a una reunió s'aprova que passi el que ja estava aprovat, vol dir qualque cosa. Que s'ha fet, la reunió, per despistar una mica el personal mosquejat per l'altra cosa.

Vagi per endavant que, al marge de qualsevol altra consideració, és absolutament vergonyós que els teleespectadors de Balears puguin perdre un canal, que quedarà com un híbrid que no farà mirera, quan avui dia es poden rebre canals a voler. Que en el temps en què la TDT suposadament ens durà televisions a poalades -altra cosa serà la realitat: seran les mateixes, però en fi, això és una altra qüestió- és del tot injustificat que se'n pugui perdre un, i que, de fet, ja s'ha perdut. Sigui en català o en qualsevol altre idioma. Per a alguna gent si ho és, en català, és molt important, però convé tenir present, com abans s'ha dit, que en aquesta història això del català no pinta res.

Tampoc no hi pinta la voluntat dels directius de TV3. Fa poc va ser a Palma Mònica Terribes -que és directiva de TVC- i la pobra se'n tornà a Barcelona sense entendre res. Se n'anà amb la sensació que se l'havien (metafòricament) menjada viva, com si TV3 fos la responsable d'una mena d'atac al català audiovisual a Balears. Que ha estat, en part, un instrument per a la polèmica? Sí, però no, ni prop fer-hi, la part responsable principal. Si un cas, ha actuat amb les mans fermades. Quan, com ara es diu, un agent que actua en el mercat -multimilionari en euros, recordem-ho- fa valer els drets que el regulen, una empresa, sigui pública o no, no té més remei que complir amb la legalitat.

Dissortadament, i com és el cas, els governs que estan darrere de les televisions públiques solen ser més sensibles als interessos comercials d'aquests agents privats, o si més no d'algun, que no a l'interès públic que se suposa que aquestes televisions han de perseguir. Per tant, en aquest cas TV3 no ha estat part impulsora de res, sinó que s'ha trobat que qui ha impulsat ha estat un altre, i TV3 no pot fer altra cosa més que complir allò que marca la regulació del mercat.

Jo no sé què hi ha exactament en el fons de tota aquesta història però, com tanta d'altra gent, que ho diu en privat però mai en públic, hi veig quelcom meridià. Al País Valencià, la recepció de TV3 va començar a tenir problemes seriosos quan una empresa privada que actua en el mercat -un agent, vaja- audiovisual va fer valer els seus drets econòmics i es quedà amb els canals pels quals es rebia allà la TVC. Ara, a Balears, la recepció de TV3 comença a tenir problemes quan el mateix agent ha aterrat aquí de la mà d'altres, i amb el vistiplau de qui correspon, per fer negocis audiovisuals a velocitat de Fórmula u. Tan senzill com això? Doncs tot pinta que sí. Sempre és el mateix: la pasta.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb