SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

La Diada Nacional de Catalunya

pesolbullit | 11 Setembre, 2008 17:24

www.tribuna.cat

La Diada Nacional, com altres símbols de Catalunya, ha estat forjada durant anys amb constància per la societat civil, malgrat les prohibicions, les dictadures i l'oblit institucional. El documental "Forjadors de la Diada" explica la història de la commemoració de l'Onze de Setembre, des del 1888, quan podem situar la primera convocatòria ciutadana en "honor als màrtirs de 1714". Des d'aleshores, podem anar resseguint com la societat civil catalana forja un símbol, que mantindrà sempre una gran força, malgrat les prohibicions i persecussions continuades. TV3 l'emetrà el dia 11de setembre, a les 0,30 de la matinada.


De l'aliança entre TV3, ZIP FILMS, UTÒPIC i dels directors Marta Rovira i Enric Saurí, n'ha sortit un projecte que ens permet passar de la recerca a la divulgació en un format certament molt diferent del d'un llibre acadèmic. El documental vol oferir una mirada sociològica per mitjà d'una narració pròpiament cinematogràfica, reforçant la mirada coral dels protagonistes i els diversos interessos i punts de vista socials que representen. Són els protagonistes els que es posen davant de la càmara per explicar què fan i perquè ho fan. Acompanyats en tot moment per l'anàlisi d'historiadors, antropòlegs, sociòlegs, que exposen les seves explicacions directament als espectadors.

No en va la Diada forma part de les dates més rellevants fixades en la memòria col·lectiva catalana actual. Tanmateix, la commemoració de l'Onze de Setembre no comença el 1976, a Sant Boi, ni el 1977, al Passeig de Gràcia. Té un recorregut històric que comença amb el naixement del catalanisme polític i cultural de finals del segle XIX i que es manté en la resistència durant les dictadures de Primo de Rivera i del General Franco. Per tant, el documental és un exercici narratiu que pretén donar a conèixer als ciutadans aquesta part de la història del país.

La Diada és un símbol que mereix una certa anàlisi. En primer lloc, pel fet que és creat i mantingut per la societat civil, com passa també amb l'himne nacional. En segon lloc, perquè té components simbòlics molt interessants. El Fossar de les Moreres és una tomba al soldat desconegut molt abans que aquest tipus de monuments es prodiguin després de la Primera Guerra Mundial. I en tercer lloc, perquè en un mateix símbol hi conviuen interpretacions i expressions commemoratives diverses, unes més institucionals, d'altres més populars, i d'altres més reivindicatives. El documental fa un repàs de com la societat civil organitza la Diada, des del seguiment dels protagonistes i els diversos formats de la commemoració.

Finalment, cal analitzar la força central de l'ofrena floral, un acte que s'ha mantingut constant des dels inicis de la commemoració. De fet, es pot dir que és la mateixa col·locació de l'estàtua al Saló de Sant Joan, el 1888, el que motiva aquest homenatge ciutadà de lliurar-li primer branques de llorer, i després ofrenes mortuòries en honor als màrtirs. La institucionalització de l'Onze de Setembre passa per la institucionalització d'aquesta ofrena. El documental explica com aquesta s'ha produït en dos moments: durant la Segona República, i en l'etapa democràtica actual.

 Comentaris

INDEPENDENCIA

MARC SABATES I LAPORTA | 12/09/2008, 13:26

Catalunya //*// és una nacio i tant que si ! la independència no és un privilegi , la independència és un dret .La meva pàtria allo és la Catalunya //*//, jo em boig de l " espanya .Els Catalans son els més forts .
Barcelona ,dia 11 de setembre 2008. NACIO CATALANA //*// .

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb