SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

Mor l’historiador, editor, advocat i polític Josep Benet

pesolbullit | 26 Març, 2008 01:00

http://www.elsingulardigital.cat

Josep Benet ha mort aquesta matinada a Barcelona a l’edat de 87 anys després de diversos dies ingressat a un hospital per una insuficiència respiratòria. Benet (Cervera, 1920) ha estat una personalitat molt important en la història d’aquest país. Com a polític, va ser un dels dirigents més destacats del moviments antifranquistes, va ser el senador més votat de les primeres eleccions democràtiques i portaveu de la coalició unitària Entesa dels Catalans. Reelegit el 1979, l’any següent va ser diputat al Parlament de Catalunya i el 1982 candidat a la presidència de la Generalitat. A les últimes eleccions, però, havia manifestat el seu recolzament per Convergència i Unió.
benet mor

Com advocat, va defensar desenes de joves antifranquistes davant els consells de guerra i els Tribunals d’Ordre Públic. Com editor, va ser, director a la clandestinitat, de les Edicions a París, on va publicar sota pseudònim “Catalunya sota el règim franquista” (1973) i “Marixisme català i qüestió nacional catalana” (1974).

La seva carrera com a historiador no ha estat menys important. Va ser el primer director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. Va publicar desenes d’obres entre les que destaquen “El president Tarradelles en els seus textos” (1992), “L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya” (2003) o “El president Companys, afusellat” (2007) i en aquests moments estava a punt de publicar una biografia sobre el sindicalista Joan Peiró i dijous surt a la venda el primer volum de les pròpies memòries.

Aquest matí diferents personalitats catalanes han fet declaracions respecte la importància d'aquesta pèrdua i la seva relació amb l'historiador. Per exemple, l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, qui s empre va considerar Benet  "un mestre" l'ha qualificat de gran "referent per Catalunya". "Benet va contribuir a remuntar el país després de la guerra país i durant el franquisme i pot marxar ben tranquil perquè ho fa amb la motxilla plena", ha assegurat el president.

Reaccions entorn la figura de Benet
El cap de llista d’ICV-EUIA al Congrés, Joan Herrera qui ha lamentat la mort de Benet l’ha qualificat de “referent del catalanisme i política d’esquerres”. I per la seva banda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras ha considerat que Benet ha estat una “figura fonamental per Catalunya com a model de dignitat” i a més, ha destacat el seu protagonisme dins d’una generació que es va sobreposar al pes del Franquisme.  

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb