SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

Cardús: "que els partits referents del catalanisme polític passin una mala temporada no diu res de la voluntat política dels catalans"

pesolbullit | 09 Juliol, 2007 02:35

www.tribuna.cat.-

El sociòleg Salvador Cardús està d'acord amb l'article de Raimon Obiols que "augura llarga vida al catalanisme", quan últimament "sovintegen les anàlisis que pràcticament donen per mort el catalanisme". Afirma, en un article a l'Avui,  que "els enterradors surten de tots els racons". Uns "perquè el volen matar i confonen desig amb realitat". I uns altres, els "enterradors benintencionats que viuen amb gran desesperació la impotència del catalanisme per aconseguir allò que és la normalitat política d'altres països amb Estat propi".

Tanmateix, "aquesta precarietat, l'aprendre a nedar contracorrent, l'amenaça sobre el futur de la cultura i la llengua, en general, les hem convertit de manera paradoxal en la nostra força".

Salvador Cardús exposa dues idees. En primer lloc, afirma que "els qui anuncien la desaparició del catalanisme parlen més de la crisi de la seva expressió partidista que no pas de la seva vitalitat social". Així, constata "que els partits catalanistes -nacionalistes o independentistes-, i fins i tot el catalanisme marginal de certs partits com aquell al qual pertany el mateix Obiols, estan en crisi és d'una evidència indiscutible". Però "que els partits referents del catalanisme polític passin una mala temporada no diu res de la voluntat política dels catalans".

En segon lloc, afirma que "una part del dramatisme del catalanisme actual té a veure amb el fet d'haver canviat el lloc on posem el termòmetre a l'hora de mesurar-nos la temperatura". Així, "fins fa una dècada, el catalanisme s'havia recolzat en la cultura dita d'elit. En aquest terreny, ser pocs no era cap anomalia, i en canvi la producció era prou bona per mantenir la moral alta. Però quan hem posat la mirada en la cultura popular i de massa, no només hem constatat que érem pocs, sinó que sovint érem dolents". Ara bé, "un canvi de perspectiva en l'anàlisi no indica pas un retrocés respecte de la situació anterior".

Salvador Cardús conclou afirmant que hi ha raons per preocupar-se pel futur del catalanisme, "sobretot perquè el catalanisme és viu, perquè cada dia es posa desafiaments més grans, i sobretot perquè no es resigna a la mediocritat a la qual se'l sol convidar a canvi d'una vida plàcida. I és que viurem, precisament, mentre no ens conformem a sobreviure, que és la nostra més gran feblesa: l'anar tirant."
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb