SEXE, BARÇA i INDEPENDENCIA

Bloc destinat a tots aquells que van calents com una moto, senten els colors del Barça i volen uns Països Catalans independents i unificats.

Els sis diputats de la CUP

pesolbullit | 19 Gener, 2009 04:39

 www.victoralexandre.cat

per Víctor Alexandre   

dimecres, 14 gener 2009

La CUP ha celebrat a Mataró l'assemblea nacional més transcendent de la seva història, la que havia de decidir la seva candidatura al Parlament de Catalunya en les properes eleccions. Finalment, però, s'ha supeditat aquesta decisió a l'esdevenidor polític que marquin els propers divuit mesos. Si no hi ha avançament d'eleccions, la CUP, probablement, presentarà candidatura. Si s'avancen, la seva migrada infraestructura no li ho permetrà. Tanmateix, no tots els seus militants estan a favor de fer aquest pas. N'hi ha, per exemple, que ho veuen precipitat. Consideren que caldria esperar una legislatura més per tal d'obtenir una major implantació en l'àmbit municipal. És una posició comprensible, ja que els creixements sobtats són armes de doble tall. Però també és cert que gràcies a la conjuntura actual, amb una ERC totalment lliurada al PSC fins al punt que en les properes eleccions pot patir un fortíssim correctiu que la deixi amb només 15 o 12 diputats, la CUP es trobarà davant d'una oportunitat única per entrar al Parlament i obtenir una projecció mediàtica espectacular. Crec, per tant, que la CUP ocuparà aviat un espai en el ventall parlamentari de Catalunya.

No cal dir que l'actual direcció d'Esquerra veu amb molta inquietud la silueta de la CUP a l'horitzó. És lògic, ja que els vots que donaran representació parlamentària a aquesta formació sortiran precisament de la bossa republicana i de la frustració que la seva subordinació al PSC-PSOE ha generat. No és un bon panorama per a Esquerra, certament, però ha estat ella qui l'ha propiciat. Ha estat ella qui ha decebut les expectatives dels seus electors practicant la política del possibilisme en lloc de la política de la dignitat. Quan, l'endemà de la formació del segon tripartit, vaig escriure que Esquerra cometia un error històric que pagaria durant molts anys em referia a això: a la pèrdua de confiança de milers i milers de persones que li van fer costat i a la debacle electoral que s'esdevindria. La volatilització de més de la meitat dels votants en les passades eleccions espanyoles parla per si sola. Diuen que qui bé sembra, bé cull. Esquerra, malauradament, no ho ha fet, i això ha propiciat que les mirades es desviessin en direcció a la CUP. Doncs bé, d'aquesta situació la CUP en traurà, si més no, sis diputats. Seran sis diputats que donaran un aire nou a la política catalana. El país ho necessita, tant perquè ERC recuperi les seves tres sigles i puguem sortir d'aquesta letargia que ens tenalla, com per fixar un horitzó plenament nacional.

 

 

Tremosa, un sobiranista de consens

pesolbullit | 13 Gener, 2009 00:33

www.tribuna.cat

Finalment no ha estat Alfons López Tena, però CiU ja té el seu candidat independent i sobiranista per a les eleccions europees. Artur Mas ha escollit l'economista Ramon Tremosa per representar la federació nacionalista al Parlament europeu. Després de força setmanes de dubtes i d'especulacions sobre nous candidats i d'una campanya del sector crític amb la direcció perquè el candidat continués sent Ignasi Guardans, s'ha imposat l'estratègia del pinyol de Mas i s'ha escollit un perfil de candidat coherent amb l'estratègia de la Casa Gran del Catalanisme que impulsa CDC.


Alguns sectors del nacionalisme han posat en entredit l'estratègia de Mas d'acostar-se a l'electorat d'ERC amb la creació de la Casa Gran i el fitxatge d'independents que podrien figurar a les llistes de qualsevol dels dos partits nacionalistes. Afirmen aquests sectors que així com ERC ha intentat robar vots al PSC amb els dos pactes de govern, CiU ha de fer el mateix amb el PP -evitant que creixi- i deixar de rivalitzar amb ERC.


El cert, però, és que en un context de desmobilització general, que afecta especialment el nacionalisme, l'estratègia de combat entre CiU i ERC per aquesta part del pastís electoral no necessàriament ha de ser dolenta. Sempre que els dos partits es respectin i juguin amb fair play, el debat pot ser enriquidor i ajudar a motivar novament l'electorat nacionalista. A més, cal premiar la valentia de CiU d'escollir un independent, fet que hauria de servir d'exemple a altres formacions. En temps en què la credibilitat dels partits està tan tocada recórrer a candidats del món acadèmic o de la societat civil pot ser una bona manera de reconduir la situació.


A més, la persona escollida, tot i tenir un perfil marcadament sobiranista, no és un radical, per la qual cosa els sectors més moderats de CiU no li donaran l'esquena. El seu bagatge, diferent per exemple al d'Alfons López Tena -molt més radical en les formes- o al d'Àngel Colom, també li dóna punts davant dels sectors més crítics amb el pinyol de Mas. Essencialment, Tremosa és un home que s'ha guanyat el respecte denunciant l'ofec econòmic a què l'Estat sotmet Catalunya i ha estat al capdavant d'iniciatives com la demanda de publicació de les balances fiscals o la reivindicació del traspàs de l'aeroport del Prat.


Amb aquest bagatge, Tremosa iniciarà l'aventura europea, tot i que és probable que ha mitjà termini Artur Mas compti amb ell per tasques més importants. CiU s'està prenent molt seriosament les eleccions europees com un assaig per a les catalanes, tant si s'avancen a la tardor vinent com si el tripartit esgota la legislatura. Sense dubte la posada en escena d'aquest candidat serà un bon termòmetre per saber si el projecte de Casa Gran d'Artur Mas va per bon camí.

 

La CUP supera l'àmbit municipal i deixa la porta oberta a participar a les eleccions nacionals

pesolbullit | 13 Gener, 2009 00:31

www.tribuna.cat.-

L'opció intermitja ha estat l'escollida. Enfront els que consideraven "prioritària" la presència institucional de la CUP a nivell nacional, i els que volien que seguís estrictament a l'àmbit municipal, ha resultat guanyadora la ponència que referma que, "tot i que la principal punta de llança de la CUP ha de ser el treball municipal", el seu discurs polític ha d'anar més enllà i ha de donar "respostes  a aquelles qüestions que afecten al territori". Un fet que, entre d'altres, podria desembocar en la participació de la CUP a les eleccions nacionals, tot i que la decisió queda supeditada a un "debat previ i participatiu conjunt amb totes les assemblees locals".


En una Assemblea Extraordinària amb 300 persones, la CUP ha decidit aquest diumenge apostar per "esdevenir un referent nacional" i, per tant, a no limitar-se a l'àmbit municipal en les seves actuacions. "Entenem que la CUP ha de dir la seva en qüestions d'àmbit supramunicipal, a temes que no afectin directament als municipis com el finançament, o a posicionar-se en conflictes internacionals", ha explicat a Tribuna el portaveu del Secretariat Nacional de l'entitat, Adam Major. De les quatre ponències que s'han presentat, una d'elles, la de Berga, s'ha retirat abans de la votació. La primera en ser descartada de les tres restants ha estat la presentada per les CUP de Badalona, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Sabadell, que considerava “prioritària” la presència institucional de la CUP a nivell nacional. D'altra banda, enfront la ponència que apostava perquè la CUP continués actuant estrictament en el mateix àmbit, ha resultat guanyadora la proposta de Manresa, Lleida i Sant Celoni, amb 161 vots a favor i 94 en contra.

Els resultats, doncs, mostren que des de la CUP no es descarta la possibilitat d'entrar a les eleccions nacionals, tot i que tan sols es donaria el pas si hi haguessin les condicions necessàries. "El que està clar –ha explicat Major- és que si les eleccions són ara segur que la CUP no es presentarà, i si són al 2010, ja veurem. Ara com ara, segur que no tindríem capacitat per anar-hi amb possibilitats d'èxit, i el que no farem es presentar-nos per reflotar a altres grups".

El que sí que està clar és que, tal com ha explicat un dels membres del secretariat nacional, Josep Anton Vilalta, les CUP aposten per esdevenir "el referent polític unitari de l'esquerra independentista a nivell nacional", superant la fase "purament municipal". Això comporta, per exemple, "obrir les portes a tenir relacions més directes amb sindicats o la PDD", tal com ha afirmat Major. 

Un altre objectiu que fixa la ponència és el de potenciar la coordinació amb l’espai de l’Esquerra Independentista. En aquest sentit, Major ha dit que "si volem ser la projecció pública més important dins de l'EI, el que hem de fer és reforçar lligams amb organitzacions d'aquesta", tot i que el portaveu ha recordat que des de la CUP també es busca la unitat popular amb "els sectors descontents amb l'actual marc polític i econòmic".

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb